SickKids Surgical Waiting Area, The 'Playroom'

Toronto, Ontario

Design Thinking: The Surgical Waiting Area, also known as “The Playroom”, is a complex and dynamic environment, welcoming both ambulatory and inpatient children and their families. Previously, patients and their families were directed to various ad hoc spaces scattered throughout the hospital for check-in, assessment, surgery and post-anesthetic care. The new space centralizes these activities and reduces stress and confusion during this process.

Key Features: The design provides patients and families with a sense of safety, cleanliness, warmth, privacy and support. Based on an underwater aquarium theme, large graphics of sea turtles and other aquatic life span entire walls, accentuated by comfortable blue seating and soft lighting. The complex phasing plan ensured the unit was completely operational during construction. Surgical and recovery patient bays are flexible and accommodate different uses allowing for the changing needs of the clinic and hospital.

Client: The Hospital for Sick Children
Size: 6,000 sq.ft. (600 sq.m.)