SickKids Ophthalmology Centre

Toronto, Ontario

Design Thinking: The Ophthalmology Centre project represents a refresh of the largest paediatric ophthalmology centre in North America. The clinic’s design is fun and sophisticated, based on a treehouse concept. The renovation provides new spaces for various activities: the only ocular genetics and retinoblastoma programs in Canada, the NeuroVision program, ocular reconstruction, and retinopathy of prematurity. This includes a state-of-the-art paediatric Ophthalmic Imaging Unit and a Visual Electrophysiology Unit.

Key Features: Visitors encounter brightly coloured doorways with large numerals, then a wide house-shaped opening along a wall with syncopated windows scattered across the surface like stars in the sky. The corridor leads into a large, colourful waiting area where playfully outlined birds wearing glasses are frosted on window panes and screened into nooks. Pieces from Frank Gehry’s Colour Cube collection complement the angular frames and counterpoint the furnishings.

Client:
The Hospital for Sick Children (SickKids)
Size: 9,500 sq.ft. (880 sq.m.)
Awards:
• Association of Registered Interior Designers of Ontario – Award of Merit, 2015