Juravinski Hospital and Cancer Centre

Hamilton, Ontario

Client: Hamilton Health Sciences Corporation
Size: 425,000 sq.ft. (39,400 sq.m.)

Zeidler steered Juravinski’s redevelopment through complex MOHLTC and Infrastructure Ontario approvals to replace outdating buildings, improve community services, and enhance acute care support. Juravinski Hospital and Cancer Centre is Hamilton region’s Centre of Excellence for cancer and orthopaedic care is a full-service community hospital consisting of 13 buildings built ad hoc over seven decades.

This modernization project provided 400,000 sq. ft. of new construction and 25,000 sq. ft. of renovations, including: a state-of-the-art Emergency Department, eight new Operating Rooms, a consolidated Diagnostic Imagining Department, enhanced Oncology Inpatient Unit, and a custom-design Intensive Care Unit. Our Innovative yet practical thinking and understanding of operational issues led to major revisions to Juravinski’s previously developed Master Plan, and ensured best patient care, operational flow, and cost efficiencies. We assisted the Hospital CEO and Steering Committee in presenting the significantly altered site redevelopment schemes to the City of Hamilton and the community. Zeidler also developed a complex phasing strategy in conjunction with the Hospital’s ongoing operations, decanting, and demolition of existing buildings. 

Our design’s rounded architectural forms and colourful materials create a therapeutic environment based on salutogenic principles. The design also capitalizes on the site by offering a panoramic view of the Escarpment and Lake Ontario. A central hallway reconnects existing buildings to the street and links the hospital to the cancer centre, providing a new shared main entrance facing Concession Street. All entrances are distinct, with clear hierarchy of public spaces and circulation. 

Phase 1A+B involved the new construction in distinct decanting, demolition, and construction sequences. Phase 1C included renovations to the Radiation Bunkers and modifications to the interface between the addition and existing building.