Assuta Medical Center

Tel Aviv, Isreal

Client: Assuta Medical Centers Ltd.
Size: 500,000 sq.ft. (50,000 sq.m.)

Located in the northern greenbelt and adjacent to the high-tech district of Tel Aviv, the Assuta Medical Center is a diagnostic and surgical procedures hospital whose first phase opened in May 2009. Assuta’s original hospital was centered on a garden. For the new facility, recreating this central space encircled by three major groups of programming was a priority. The new site, a narrow rectangle, interfaces with opposing contexts: high-tech urbanism and parkscape.

In response to the context and inspired by Mediterranean villages along hillsides, the architects defined the stacking model. Public space and clinical services form the “technical base”; inpatient wards are situated above. In the previous model, the central garden connected all uses; however, this circular concept could not be implemented on the narrow site. The design interpretation, a u-shaped spine, resulted in a public space that anchors the program and acts as the main wayfinding device. An angled cut at the base celebrates the roundabout and marks the main entrance, where the u-shaped spine then draws circulation through Hayarkon Park and back to the cityscape.

Conceived as a healing village on a cavernous rock, the composition comprises a white mass resting on red stone. The stone continues inside, carving out public spaces that evoke rock passageways in Petra, Jordan. Spiritual wellness is centered in the “contemplation space”, a floating visual core between the park and public area. The plinth, designed to function as a bomb shelter, is a visual and metaphorical weight; in contrast, numerous windows punctuate the wards above. Found in translation, 
 

Awards:

  • Ontario Association of Architects - Design Excellence Award, 2013
  • Architizer A+ Awards - Special Mention, Health Care & Aging Facilities, 2012
  • International Academy of Health & Design Awards - Commendation (Health Project Under 40,000 sq.m.), 2010